Τα τελευταία 10 χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση κατα 25% στην γυναικεία τριχόπτωση, λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών.
Απο αυτές το 10% έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν μεταμόσχευση, έχουν δλδ δότρια περιοχή επαρκή σε μέγεθος και πυκνή ώστε να υπάρχει καλό αποτέλεσμα.
Επειδή τα μαλλιά συνήθως είναι και λεπτά, πρέπει να φυτεύονται πυκνά και πολύτριχα.
Καλό είναι να γίνεται τριχοσκοπική εξέταση στην δότρια περιοχή και σε περίπτωση πολύ αραιών και βιοψία για να μπορεί να ακολουθήσει μια μεταμόσχευση με ασφάλεια.
Η περιοχή λήψης των τριχών είναι χαμηλοτερα στο πίσω μέρος του κεφαλιού απο ότι στους άντρες και μικρότερη σε μήκος. Γενικά η μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες είναι χαμηλότερων προσδοκιών γιατί πρέπει να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να μοιάζει με τα υπάρχοντα μαλλιά. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγονται καλύψεις μεγάλης έκτασης κενών ή αραιών περιοχών και να γίνοντια στάδια των 800 έως 1000 μοσχευμάτων τα οποία αντιστοιχούν σε 2000 έως 2500 τρίχες το πολύ.
Η περιοχή με πρόβλημα συνήθως έχει σχήμα τριγωνικό με τη βάση του στην μπροστινή γραμμή των μαλλιών στο μέτωπο.
Πιο αποτελεσματικό είναι να γίνεται η μεταμόσχευση στην μπροστινή γραμμή που βρίσκεται πιο χαμηλά απο των ανδρών και έχει σχημα δλδ πιο μπροστινούς κροτάφους. Αυτό βοηθάει στο αποτέλεσμα διότι εξασφαλίζει καλό χτένισμα. Η μόνη μέθοδος μεταμόσχευσης στις γυναίκες πρέπει να είναι η FUT δλδ η λήψη των μοσχευμάτων με λωρίδα δέρματος.
Πολυκυστικές Ωοθήκες κι αραίωση μαλλιών.
Υπάρχουν τριών (3) ειδών τέτοια σύνδρομα τα οποία μπορεί να εκδηλώνονται με διαφόρους συνδιασμούς δλδ με αραίωση μαλλιών, υπετρίχωση στο σώμα, ακμή, παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα. Ορισμένες μελέτες ανεβάζουν το ποσοστό των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στο 10% επί του συνόλου αλλά μόνον το 30 % απο αυτές έχουν αραίωση μαλλιών.
Ο έλεγχος τεστοστερόνης ολικής και ελεύθερης καθώς και της διυδροεπιανδροστερόνης είναι απαραίτητος για την προεπεμβατική εκτίμηση.
Στο 50% των γυναικών δεν υπάρχει αύξηση ανδρογόνων και στο 50% επίσης υπάρχει ανοσολογική αντίδραση του περιβάλλοντος των τριχών που παρατηρείται στους άντρες.
Αντιανδρογόνα αντισυλληπτικά και μινοξειδιλή είναι φάρμακα απαραίτητα για την αγωγή που θα δώσει ο ειδικός πριν οποιαδήποτε απόφαση για μεταμόσχευση μαλλιών.
Αρα η μεταμόσχευση μαλλιών δεν αντενδύκνειται στις γυναίκες με συνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με καλή δότρια περιοχή αλλά πρέπει να συνδιάζεται και με ορμονική θεραπεία.
Σιδηροπενία και μεταμόσχευση μαλλιών
Η χαμηλή φεριτίνη και o σίδηρος αίματος θεωρούνται αίτια αραίωσης και λέπτυνσης τριχών και μπορεί η διόρθωσή τους να βελτιώσει την εμφάνιση των μαλλιών.
Το 30% των γυναικών πριν την εμμηνόπαυση έχουν χαμηλό σίδηρο αίματος ή στίγμα δηλαδή χαμηλό αιματοκρίτη αλλά δεν έχουν όμως πρόβλημα με τα μαλλια τους.
Γενικά η μεταμόσχευση δεν αποτελεί αντένδειξη αρκεί να υπάρχει καλή δότρια και ταυτόχρονη αποκατάσταση της έλλειψης σιδήρου.